По отношение появата на кандидат-инвеститора за АЕЦ "Белене" той коментира, че слухове в общественото пространство могат да витаят всякакви, но той се е срещнал с представители на консорциума в сряда. За такъв тип големи проекти трябва да се постъпва прозрачно, а не да се договаряме в моя кабинет и да заскретяваме договора за 30 години напред, посочи Добрев, цитиран от БТА.

Той подчерта, че в случая Народното събрание ще се произнесе и всеки ще е наясно какъв е мандатът на правителството и какви условия трябва да спазва. Оценката на активите на "Белене" би трябвало да е изработена още преди години, но това нарочно не е направено, за да може финансовите ангажименти да се носят от НЕК и тя да плаща докато падне на колене, коментира министърът.

За иска на Русия той посочи, че обикновено до започване на такъв тип дела трябва поне една година. По първите дела, които пък ние заведохме, все още няма определен арбитражен състав, посочи Добрев. По думите му българската позиция е подготвена и тя е, че Русия няма основания да иска от страната ни 1 милиард евро компенсации. Министър Добрев подчерта още, че след 31 март вече нямаме никакви договорни отношения с Федерацията. Той бе категоричен, че в момента не се водят никакви преговори с Русия.

По проекта „Южен поток” се изграждат напълно нови трасета в България. Това коментира още Делян Добрев, цитиран от „Фокус”. На въпрос каква е ползата на България като държава да участва в „Южен поток” и не е ли по-добре руснаците да си го построят, ние да не инвестираме и да получаваме транзитни такси, министърът каза, че държавата ни е 50 на 50 акционер в проекта и затова няма как да получи транзитни такси.

Нашето собствено участие няма да е 30 %, както е било записано в споразумението, а ще е много символично. Проектът е над 3 млрд. евро, тъй като това са изцяло нови трасета, които ще бъдат 50 на 50 собственост на „Южен поток”-България. Това че си 50 % акционер в една компания не означава, че пасивите се прехвърлят в компанията-майка, освен ако не си заложил активна собственост. Ако има задължения по проекта те не могат по никакъв начин да минат върху БЕХ, НЕК и енергетиката, както се е случило с проекта „Белене” и НЕК. Ако за „Белене” имаше проектна компания, всичко, което се случва сега, нямаше да рефлектира върху НЕК, каза още министърът.

Разширението на подземното газохранилище в Чирен е много важен проект. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в комплекс „Златни пясъци” при откриването на семинар за представяне на десетгодишен план за развитие на инфраструктурата за пренос и съхранение на природен газ в България. Разширението на Чирен ще позволи да се добиват до 10 млн. куб. метра газ на ден и ще покрива по-добре нуждите на страната, каза Добрев. Заедно с местния добив при евентуална криза ще може да се покрият нуждите от газ. През 2016-2017 се включва находището в Хан Аспарух, други по-малки находища. Ще се търсят и нови находища. За „Южен поток” се изгражда едно ново трасе и има само една входна точка от „Южен поток” – това е при Провадия. Не се използват съществуващи трасета, посочи още Добрев.